Guide: hold juletræet friskt

Når du endelig har fået dit flotte juletræ hjem i stuen, så er det meget vigtigt at holde det friskt.

Som udgangspunkt er nordmannsgrannen rigtig god til at holde sig friskt, men det kan være en rigtig god ide af hjælpe det lidt på vej.

Hvis du selv har været ude og fælde træet, så er det vigtigt du ikke tager det ind med det samme. Lad det stå udenfor et par dage, så det vænner sig til at være uden rod. Derefter kan du tage det indenfor, uden at det får et chok over stuens varme.

Vi sørger for at juletræet er tempereret og har vænnet sig til at være uden rod, inden vi sender det ud til dig. Derfor kan du sagtens tage juletræet ind i stuen med det samme, husk at give det vand!

Nordmannsgranen flotte lange nåle der med sin mørkegrønne glød er utrolig smuk. Selvom nordmannsgranen er meget robust også når det bliver sat ind i varme, er der nogle tiltag man kan gøre for at træet ikke tørrer ud og taber nålene.

En måde at forlænge levetiden er at stille træet et koldt og fugtigt sted. Det gælder om at der fordamper mindst muligt vand fra nålene. Imens det står udenfor og venter på at komme ind, kan man stille juletræet i en spand med vand. Juletræet trækker nyt vand ind, efterhånden som det fordamper og på den måde holder du nålene friske og flotte.

For at styrke vandingen endnu mere, kan du skære lidt af stammen, eller lave nogle ridser i bunden. På den måde “åbner” man juletræet og så har det nemmere ved at suge vand ind.

Ved nogle sorter rødgran, blågran og omorika har man lavet eksperimenter med at opløse en hovedpinepille i vandet. Dette forsøg peger på at det er med til at styrke træet. Det er stadig noget der mangler nærmere undersøgelse.

Selvom juletræet er kommet ind i stuen, skal man stadigvæk vande det. Det er er rigtig god ide at have en juletræsfod, der har en vandbeholder. Se vores udvalg af juletræsfødder her - eller nederst på denne side.

Hvis juletræet skal stå indenfor i mere end 14 dage, er det stort set obligatorisk, at benytte juletræfod med vandbeholder. Juletræet skal have vand hver dag, de store træer drikker rigtig meget.

Sidste sæson lavede vi et forsøg med en 250 cm. nordmannsgran. Gennemsnitteligt drak træet 2 liter vand om dagen, og det endte med at stå flot og friskt i over 2 måneder.